vrouwelijke componisten Women Composers Archives for September 2023 | news vrouwelijke componisten | women composers

Lera Auerbach Festival


Festival Dag in de Branding presenteert het Lera Auerbach Festival in samenwerking met Amare, het Residentie Orkest Den Haag, Korzo, New European Ensemble, Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Kamerkoor.
Het meerdaagse Lera Auerbach Festival staat geheel in het teken van deze veelzijdige kunstenaar. Ook worden haar sculpturen, gedichten en filmregistraties van haar balletmuziek getoond. Lera is zelf aanwezig tijdens het festival. Ze treedt op als pianist en dirigent en je kunt haar ontmoeten tijdens inleidingen en nagesprekken.

Een greep uit het programma:
Voor het openingsconcert op zondag 15 oktober neemt Lera zelf achter de piano in de Nieuwe Kerk plaats. Zij treedt op samen met bevriende muzikanten Julian Rachlin (viool) en Ani Aznavoorian (cello). Zij spelen o.a. haar 24 Preludes voor cello en piano.
Op woensdag 18 oktober staat het Delta Piano Trio p het programma in de Nieuwe Kerk. Lera Auerbach is erg enthousiast over dit jonge ensemble: ‘Ik ben heel blij dat zij zich met zo veel passie aan mijn muziek wijden’. De warme band tussen componiste en trio heeft ertoe geleid dat Auerbach haar Derde Pianotrio aan deze jonge musici heeft opgedragen.

De afsluiter van het festival vindt plaats op zondag 22 oktober. In de conservatoriumzaal in Amare laten het New European Ensemble, het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en het Berlage Saxofoonkwartet drie werken van Auerbach horen. Een van de werken is Gallow Songs, geïnspireerd door de grillige, dubbelzinnige en humoristische poëzie uit de bundel Galgenlieder (1905) van de Duitse dichter Christian Morgenstern. ‘Bij de interpretatie moet men zeker overdrijven. De luisteraar kan verrast, opgetogen of geïrriteerd zijn, maar het mag nooit vervelen’, stelt Lera Auerbach.

Bekijk het hele programma van 15 t/m 22 oktober hier>>

Calliope Tsoupaki - wereldpremière

Met het Groot Omroepkoor, het Radio Philharmonisch Orkest en vocale solisten luidt chef-dirigent Karina Canellakis het nieuwe seizoen van het AVROTROS Vrijdagconcert in met o.a de wereldpremière van AURORA, een opdrachtcompositie van Calliope Tsoupaki. Er zit geen verhaal in AURORA. Alleen namen, de namen van boten die vluchtelingen redden in de Middellandse Zee en de namen van sterren en sterrenbeelden als allegorie voor de duisternis en de nachtelijke hemel.
"Misschien zouden we de hemel hebben gehaald" is een zin van een overlevende van de dodelijke reis, die ik las in een artikel over het redden van vluchtelingen in de Middellandse Zee.
Toen mij werd gevraagd om na te denken over de thematische associatie van "Wanderlust" met deze compositie, waarmee het vrijdagconcertseizoen 2023-2024 wordt geopend, kon ik alleen maar denken aan het andere gezicht van een reis, ik kon alleen maar denken aan de nacht in de zee, aan het dromen van een nieuw leven, aan het sterven ervoor. "Wanderlust': de drang om weg te gaan, te zwerven, het verlangen om te bewegen, het hier en nu los te laten, te reizen, op zoek te gaan naar een fantasie, een onbekende wereld, op weg te gaan naar een nieuw, ander leven …
", Calliope Tsoupaki
15 September 2023 - Tivoli Vredenburg, Utrecht - 20:15 (ook live te horen op NPO KLASSIEK)

NEW CD: Aftab Darvishi

Het debuutalbum A Thousand Butterflies van Aftab Darvishi is onlangs op CD uitgebracht maar is ook te vinden op en alle belangrijke digitale platforms. A Thousand Butterflies is een portretalbum dat terugblikt op haar reis als componiste de afgelopen 11 jaar en en roept een leven op dat continenten heeft doorkruist. Het beslaat een scala aan stijlen en bevat werk voor verschillende instrumentale bezettingen en elektronica.
Meer info op 30mrecords

Muze van Zuid - wereldpremières en meer

Rozalie Hirs - wereldprèmiere
Witte salie of bee sage is voor native american indianen een geneeskrachtige plant. Spelend met de woorden – bee sage, be sage – componeerde Rozalie Hirs een oproep tot wijsheid en waarachtigheid. De Katerina Gross en Fie Schouten brengen dit werk voor cello en contrabasklarinet in première, Hirs draagt poëzie voor uit haar eigen bundel Ecologica.
Feestelijke afsluiting van deze ochtend met brunchhapjes.
Festival Muze van Zuid - zondag 17 september 2023 om 12.30
Aspasia Naspoulou (Moriana voor solo cello) - Mathilde Wantenaar (Klein pianostuk) - Saskia Venegas (Inkeer voor solo basklarinet)
Festival Muze van Zuid - zaterdag 16 september 2023 om 12.00
Alison Isadora - wereldprèmiere
Nieuw Amsterdams Peil komt met iets bijzonders. Ze brengen niet alleen nieuwe muziek voor strijkkwartet, maar ook muziek voor de zelden gehoorde combinatie van strijkers met een eigentijdse update van de theremin, in 1919 een van allereerste elektronische instrumenten ooit. Dit instrument is van oorsprong een uitvinding van de Sovjet-natuurkundige Lev Sergeevič Termen, die in 1919 een slimme combinatie bedacht van oscillatoren en antennes: de bespeler staat ervoor en 'bespeelt' het instrument met handbewegingen door de lucht. Jan-Bas Bollen ontwikkelde met de nieuwste techniek een vergelijkbaar instrument dat reageert op infraroodstralen, de HyperTheremin.
Het mysterieuze geluid van de Theremin was al vaak soundscape van menig Science-Fiction-film en krijgt hier een extra dimensie.
Componiste Alison Isadora laat de strijkers van NAP in haar werk ALT de ijle stratosfeer van het spectrum van boventonen verkennen.
Festival Muze van Zuid - donderdag 14 september 2023 om 21.00
Kate Moore - donderdag 14 september 2023 vanaf 12.30
Leden van het Herz Ensemble spelen een concert met uitsluitend werk van haar. Dit programma is in drie delen onderverdeeld en tussendoor wordt er geluncht en gewandeld. Deze werken staan op het programma:Delen uit c12.30 start concert I 'Open Road' (2008): Lyre, We must not stop here, I will be honest with you, Mystic Trumpeter voor countertenor, harp & kistorgel; Deus Meus et omnia, Cantico del Sole voor countertenor, saxofoon, kistorgel & harp
c13.45u start concert II: Drie solowerken: Heide voor altviool, Red Flame Blue Flame voor klarinet, Whoever you are come forth voor saxofoon
c14.30u start concert III: Twee werken voor piano solo: Prelude, Sliabh Beagh

NEW CD: Marit van de Lei

Hoe kunnen we verzoening bereiken, met onszelf, elkaar en met de wereld om ons heen? Diep overtuigd van de zachte, troostende kracht van muziek, schreef jazz vocalist Marit van der Lei de muziek voor haar nieuwe album Clementia vanuit het perspectief van iemand die ziet dat we collectief minder mild zijn geworden en vooral zijn overgegaan op radicalere denkwijzen.
“Ik ging op zoek naar klanken, akkoorden, gefluister en alles wat bij deze boodschap hoort." Ik begon met naar mezelf te kijken. Wat zijn mijn eigen overtuigingen en meningen? Waar zijn ze op gebaseerd? Zijn ze waar? Door deze innerlijke reis is dit een heel persoonlijk album geworden”. - Marit van der Lei
Op dit nieuwe album Clementia mengt zij de menselijke stem met de warme klank van de saxofoon. Niet alleen tekst maar ook klanken zijn veelzeggend en dragen emotie mee. Zo smelt de stem samen met de emotionele sound van de saxofoon. Samen met haar band ‘Marit van der Lei Nextet’, bestaande uit jonge Nederlandse topmuzikanten, vertegenwoordigt zij de “Next Generation” van de jazzscene. Het Nextet speelt originele composities. Alle composities en arrangementen op het album zijn geschreven door Van der Lei.

Clementia door het Marit van der Lei Nextet: Marit van der Lei - vocals; Kika Sprangers - alt saxofoon; Matthias van den Brande - tenor saxofoon; Federico Castelli - gitaar; Marre de Graaff - basgitaar; Ruud Voesten - drums
Challenge Records: CR73564
En live te zien op Artishock Soest op 16-09-2023

HI-LO: Baken Afsluitdijk

Baken Afsluitdijk bestaat uit zes geluidswerken die samen een ode aan de Afsluitdijk vormen. Door inspirerende artiesten worden zes luisterwerken gemaakt die via een GPS-gestuurde app uitsluitend bij het rijden over de dijk te beluisteren zijn: werken met de ‘duur’ van de Afsluitdijk. Het uitzicht is gegarandeerd – dijk, asfalt, lucht en water -, het geluidswerk voegt daar een laag aan toe. Het neemt de busreiziger of automobilist op zijn overtocht van de ene oever naar de andere mee naar een ander universum.
Baken Afsluitdijk is geïnspireerd op een historisch geluidswerk: de Engelenzender van Moniek Toebosch (1948-2012), nog steeds te horen op de Houtribdijk.
met o.a.
Weg zonder eind
door Ellen Deckwitz en Sanam Tahmasebi (aka Sanamika)
Zeevonk
door Marion Pauw en Michelle Samba
Dijk
door Auke Hulst en Corrie van Binsbergen
tot 1 januari 2024 (wegens succes verlengd!)

Luister naar de Podcastserie: NOOIT VAN GEHOORD?!