vrouwelijke componisten Women Composers Archives for June 2023 | news vrouwelijke componisten | women composers

Dag van de Componist

Op en rond zaterdag 17 juni 2023 vindt de 2e editie plaats van de Dag van de Componist, een initiatief van NEW MUSIC NOW. Dit jaar rijdt op 17 juni de muziektrein New Music NOW Express door het land.
De trein start in Amsterdam en reist daarna door naar Amersfoort, Arnhem, Den Bosch en Den Haag om te eindigen in Utrecht. Met meer dan 347 kilometer muziek hoopt de organisatie een wereldrecord te vestigen: het langste spoor van nieuwe muziek ooit. Tijdens het festival klinkt nieuwe Nederlandse muziek in ruim 12 steden in meer dan 100 concerten en voorstellingen.
Meer dan 100 in Nederland actieve componisten komen in de schijnwerpers te staan. Radiostation NPO Klassiek zendt de hele dag nieuwe Nederlandse muziek uit.
Het festival is een initiatief van het netwerk en platform New Music NOW, dat met online-tv live verslag doet. Met de jaarlijkse Dag van de Componist wil New Music NOW de waarde en het plezier van nieuwe muziek tonen en de componisten van die muziek huldigen. Het festival toont dat nieuwe muziek veelzijdig is en niet alleen in concertzalen en theaters klinkt, maar ook vanaf klokkentorens, op straat, in parken, stations en in huiskamers.
Een landelijke Dag van de Componist is in Europa uniek. Opvallend dit jaar is het aanstellen van Stadscomponisten voor één dag per stad, van wie er nieuw werk klinkt. Dit zijn o.a. Meriç Artaç (Amsterdam), Noëmi Schermann (Amersfoort).
Andere hoogtepunten op die dag in Arnhem: nieuw werk van Vanessa Lann en Corrie van Binsbergen (Soms begin ik bij de lucht) in Museum Arnhem met Orkest de Ereprijs
In Amsterdam: Kamermuziek in de Sociëteit van het Ramses Shaffy Huis om 15.00 uur
Op het gevariëerde programma staan composities van o.a. componisten Heleen Verleur, Joke Kegel en Sinta Wullur.
Het vervolg vindt plaats in het Atrium fan het Ramses Shaffy Huis om 17.00 uur met een koorconcert van ensemble L'EF, dat uit 12 vrouwen bestaat, onder leiding van Ellen Verburgt. Het belooft een bijzondere akoestische ervaring te worden met de uitvoering van zeven koorwerken waaronder twee werken van Ymkje de Boer, Die Sonne, die Mane, die Sterre van Sylvia Maessen, Travel van Rieteke Hölscher en Harmonic Tarana van Sinta Wullur.

Dag in de Branding + Festival Classique

Op zaterdag 17 juni 2023 start Festival Dag in de Branding, het festival voor nieuwe muziek, in het Scheveningse zand met een bijzondere samenwerking met Festival Classique. Hoogtepunt is de wereldpremière van De stijgende zeespiegel van Kate Moore, een werk dat zij maakte in opdracht van beide festivals en waarin zij haar zorgen uit over klimaatverandering.
De grande finale is natuurlijk de uitreiking van de Kees van Baaren Prijs aan componist Seung-Won Oh voor haar werk YeonDo, dat speciaal voor de gelegenheid nog één keer wordt uitgevoerd Cappella Pratensis en het New European Ensemble onder leiding van Manoj Kamps.

Biënnale Meer dan Muziek

De begane grond van Werkgebouw Het Veem wordt gedurende een lang weekend een interactieve kunstgalerie die plaats biedt aan installaties, sculpturen, video’s, interactieve en zelfs draagbare installaties van transdisciplinaire kunstenaars. De Toets des Tijds Concerten hebben doelbewust kunstenaars geselecteerd met verschillende achtergronden, die buiten hun primaire discipline nieuwe gebieden verkennen om hun ideeën te uiten. Naast lezingen over onderwerpen als “intimiteit” zijn er concerten van onder andere Cinzia Nistico, Mariska de Groot met haar werk Stirred Mandala,
Opera of Things van Jasna Veličković en Huba de Graaffs ludieke Pornopera.
16-18 juni 2023 | Het Veem, Amsterdam | Passe-partout € 50

Seung-Won Oh wereldpremière Modular 4 for Fourteen

Het nieuwste werk uit de Modular-serie van Seung-Won Oh gaat in première op 4 juni. Na drie kleine werken voor kamerensemble, is Modular 4 for Fourteen een wat groter ensemblewerk voor blazers, percussie, gitaar en piano. Deze compositie weerspiegelt de sterke identiteit van Orkest De Ereprijs en is gecomponeerd voor drie groepen in het orkest: twee gelijkluidende kwintetten (groep 1 en groep 2) belichamen een persoonlijke en muzikale kijk op de relatie tussen een object en zijn schaduw. Groep 3 blijft standvastig in drone-achtig ostinato dat een verre verbinding vormt met de andere groepen. Tegen het einde van de tijdreis verwisselen groep 1 en groep 2 hun posities, waardoor de vraag rijst wat het uiteindelijke object en de ware schaduw zijn. Zijn ze absoluut of relatief?
4 juni - Museum Arnhem - 14.00 uur

Kate Moore - wereldpremière ISABELLA

De Italiaanse Isabella di Morra (1520 - 1546) is de hoofdrolspeelster in het nieuwste werk van componiste Kate Moore. Slechts dertien gedichten van Di Morra zijn overgeleverd, maar daarin loopt ze vooruit op de romantiek én het feminisme. Kate Moore wekt de tragische Isabella di Morra tot leven in een meeslepend concert voor barokharp, mezzosopraan, countertenor, koor en groot ensemble. Moore schrijft lyrische, melodische muziek die je bijblijft.
1 juni 2023 - 20.15 - Muziekgebouw aan het IJ

Luister naar de Podcastserie: NOOIT VAN GEHOORD?!