vrouwelijke componisten Women Composers Archives for January 2023 | news vrouwelijke componisten | women composers

Dag in de Branding - Editie 66

Repeat their names is een compositie voor vibrafoon, geluidsband en video, die Jimena Maldonado maakte naar aanleiding van de protesten op Internationale Vrouwendag 2021 in Mexico City. De demonstranten schreven de namen van de duizenden Mexicaanse vrouwen die zijn vermoord, verdwenen of worden onderdrukt, op het metershoge hek dat de autoriteiten hadden opgetrokken ter ‘bescherming’ van het Nationale Paleis. De afzetting veranderde ter plekke in een indrukwekkend monument. Maldonado verwerkte de vele namen in haar indrukwekkende compositie. Haar stuk is gecomponeerd, uitgevoerd en opgenomen door vrouwen, en de makers beschouwen het als klein monument om hun woede uit te drukken over vrouwenmoord en geweld tegen vrouwen, niet alleen in Mexico, maar in de hele wereld.
zaterdag 4 maart 2023 — 19.30 uur — Studio Amare - Den Haag

Kruisbrink 65 Festival

Een hele dag in het teken van jubilerend componiste/gitariste Annette Kruisbrink, waarbij op verschillende locaties in Zwolle muziek wordt uitgevoerd van deze uitzonderlijk productieve en getalenteerde Zwolse musicus.
In de ochtend een muziekconcours, een lunchconcert met het Mandolin Chamber Orchestra HET CONSORT uit Zwolle in samenwerking met gitaristen Jan Bartlema en Serhat Bulut. Later in de middag een eigentijdse muzikale voorstelling geïnspireerd op 12 LAIS (korte verhalen op rijm) zoals die in de 12e eeuw zijn opgetekend door Marie de France, uitgevoerd door LAIS Kwartet (Franka van Essen- zang, Mirjam Altena- fluit, Rivke van der Staak- cello, Annette Kruisbrink- gitaar). Het kwartet neemt u mee in naar een sprookjesachtige wereld, waarin Keltische helden en feeërieke verschijningen de boventoon voeren. Waar ridders strijden voor hun onbereikbare geliefden en jonkvrouwen nog vurige liefdesbrieven schrijven. Het avondconcert staat in het teken van de werken voor piano (solo/quatre-mains) van Kruisbrink, uitgevoerd door pianiste Philine Coops en pianoduo Marten&Marte.
Dit concert is onderdeel van de feestelijke cd-presentatie met verzameld werk voor piano solo en piano quatre-mains van Kruisbrink, die in het najaar van 2022 is opgenomen door Marten&Marte en Coops. Na afloop van het concert is er de mogelijkheid om een gesigneerde cd te kopen.
Met een passepartout á €35 is het voor de hele dag onbeperkt toegang, dan krijg je 25% korting op de aanschafprijs (€10) van de nieuwe cd met pianowerken van Annette Kruisbrink!
KRUISBRINK 65 FESTIVAL - zaterdag 11 februari 2023

Anne Clyne - Weathered

Anna Clyne schreef een gloednieuw klarinetconcert voor Concertgebouw artist-in-residence Martin Fröst. van De veelzijdige Brits-Amerikaanse is de laatste jaren een van de meest uitgevoerde componisten ter wereld. Ze staat bekend om lyrische en melodieuze werken met een grote emotionele zeggingskracht, al kan ze regelmatig ook ook speels en energiek uit de hoek. Weathered is een werk van vijf korte delen, vernoemed naar vijf elementen (metaal, hout, etc..) - zelf zegt Anna: "misschien vind je hete ene deel mooi en het volgende niet en dat is helemaal prima." Met het Concertgebouworkest olv Jaap van Zweden.
5,6 & 8 januari 2023 - Concertgebouw, Amsterdam

Luister naar de Podcastserie: NOOIT VAN GEHOORD?!