vrouwelijke componisten Women Composers Archives for May 2023 | news vrouwelijke componisten | women composers

Oranjewoud Festival 2023 - highlights

Op een weiland ten noordoosten van Museum Belvédère creëert componist Miranda Driessen een compositie voor acht windharpen en passanten. De passanten zijn musici die elders op het festival optreden en zich op enkele momenten vijf tot tien minuten overgeven aan het akkoordenspectrum dat door de wind aan de installatie wordt ontlokt. Het werk Sanctuary of Sound heeft een totale tijdsduur van 72 uur. Het begint op vrijdag 26 mei 2022 om 16.30 uur en eindigt op maandag 29 mei op exact hetzelfde tijdstip. Gedurende de compositie worden de windharpen een ruim vijftig maal anders gestemd waardoor ze steeds andere akkoorden vormen. Samen met de wind vormt dat de compositie.
meer over Sanctuary of Sound hier>>
Onder Museum Belvédère door stroomt het Grand Canal. Het rechte water en de flankerende bosschages vormen een merkwaardig contrast met de weelderige natuur elders in het parklandschap. Over het water is een drijvende brug gebouwd met in het midden een stellage met grote horizontale houten panelen: de simantron. Terwijl het publiek plaatsneemt op een lange rij banken aan weerszijden van het kanaal, hoort men de oproep van de simantron waarop ritmisch wordt geslagen. Opeens klinken er antwoorden van alle kanten en het stuk begint.
In opdracht van Oranjewoud Festival schreef de Griekse componist Aspasia Nasopoulou Simantron, een locatiespecifiek werk voor saxofoonkwartet en twee slagwerkers met deze gegevens als uitgangspunt.Het publiek luistert naar het slaan op de panelen zoals dat in traditionele kloosters in de Balkan en verder oostelijk wordt gehanteerd als alarm of als oproep tot gebed. De vier saxofoons imiteren de natuur maar willen haar ook vervolmaken, net zoals de mens. Het samenspel van hout- en metaalklanken creëert zowel een contrast als verbinding alsof het de luisteraar wil uitnodigen een ander pad te kiezen dat afwijkt van de rechte lijn.
zaterdag 27 mei 2023 - 17.15 + 20.15
ook op zondag 28 mei 2023- 17.15

Annelies Van Parys - wereldpremière


Annelies Van Parys schreef nieuwe muziek en arrangeerde aria’s uit het klassieke operette-repertoire voor de nieuwe operette Boze Bejaarden. Deze operette verscheen afgelopen najaar als podcast in acht delen en wordt op 26 mei tijdens het O Festival in Rotterdam in première gebracht door het HERMESensemble, Volksopera en Wunderbaum. Het verhaal speelt zich af in een verzorgingstehuis ten tijde van de Covid-pandemie. Een bewoonster heeft een relatie met haar masseur, wat de afgunst van de medebewoners opwekt. Uiteindelijk wordt de masseur de toegang tot het gebouw ontzegt en escaleert de situatie. De operette gaat over ouderen in het algemeen en hoe de samenleving hen ziet en waardeert. Het stuk is geschreven voor piano, altviool, klarinet, percussie, acteurs en zangers. Het concept en de arrangementen zijn bedacht door Stijn Saveniers; het libretto is van de hand van Gaea Schoeters en Annelies Verbeke.
26 mei 2023 - O. Festival Rotterdam

Shirley J. Thompson - Muziek voor de kroning

Koning Charles III heeft aan 12 prominente componisten opdracht gegeven om muziek te schrijven voor de kroningsceremonie op zaterdag 6 mei.
Shirley J. Thompson OBE (Officer of the British Empire) is een van hen en zij kreeg de opdracht om een orkestwerk te schrijven gebaseerd op een van Charles’ favoriete hymnes, Be Thou my Vision. Thompson, Nigel Hess en Roderick Williams componeerden hedendaagse interpretaties van de hymne en integreerden hun individuele en contrasterende werken naadloos in één orkestraal werk getiteld Be Thou my Vision Orchestral Triptych.
De nieuwe opdracht zal tijdens de kroningsdienst in Westminster Abbey worden uitgevoerd door het Coronation Orchestra onder leiding van Sir Antonio Pappano.

Luister naar de Podcastserie: NOOIT VAN GEHOORD?!