DDS.NL Basispakket ADSL Producten Login Helpdesk
Helpdesk Contact Instellingen Aanmelden

 

Mailbox Vol

Bij DDS heb je een mailbox van 10 Gigabyte. Dit is een flinke hoeveelheid aan opslag ruimte, maar toch kan het gebeuren dat je e-mail box op een gegeven moment vol raakt. Vooral klanten die al jaren lang hun DDS mailbox uitsluitend via Webmail of IMAP benaderen, kunnen hier op een gegeven moment tegenaan lopen.. Op deze pagina kan je wat tips vinden over 'wat te doen' bij een volle mailbbox.

Een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp zijn:

Wat gebeurt er met nieuwe inkomende mail bij een volle mailbox?
Als je mailbox vol zit, kunnen we geen nieuwe berichten meer wegschrijven in die box. Onze systemen hanteren echter wel een zogenaamde 'queue'; een soort wachtrij voor inkomende berichten voor 5 dagen.

We houden nieuwe berichten dus 5 dagen vast. Als je binnen die tijd weer ruimte vrijmaakt, zullen die berichten alsnog (met enige vertraging) worden afgeleverd in je inbox. Als een bericht langer dan 5 dagen in de queue staat, wordt deze retour gestuurd naar de afzender. (met de foutmelding dat mailbox vol zit)

Ik kan geen mail meer verwijderen in de webmail en krijg een foutmelding.
In dat geval zit je mailbox dus 100% vol en heb je de optie 'prullenbak' aan staan in onze webmail. Bij het verwijderen van berichten is er in dit geval geen ruimte meer om berichten die je wilt verwijderen te verplaatsen naar de prullenbak.

De oplossing hievoor is om eerst even de prullebak en spambox te legen, voordat je verder gaat opruimen. (zie ook hieronder) Een andere optie is om geselecteerde berichten te verwijderen met de Delete toets, terwijl je de shift toets ingedrukt houd. Webmail zal dan de geselecteerde berichten direct verwijderen i.p.v. ze eerst naar de prullebak te verplaatsen.

Kan ik mijn e-mail ruimte uitbreiden?
Nee, dit is vooralsnog helaas niet mogelijk. 10 GigaByte is al erg veel opslagruimte. Doorgaans goed voor jaren aan e-mail opslag.

We zien echter wel dat er veel vraag is naar grotere mailboxen, dus we hopen dit als nieuw product te introduceren in de loop van 2018.

Maar ik kan toch diskruimte bestellen?
Deze optie is alleen bedoeld voor het uitbreiden van de diskruimte op je webhosting. Dus de (ftp) ruimte voor je homepage en bestanden. Standaard heb je hier 250MB voor. Dit kan je verhogen door ruimte bij te bestellen.

Hosting en E-mail zijn technisch gezien verschillende systemen. Beiden met een eigen storage oplossing er achter. We kunnen dus niet ruimte van je webhosting toekennen aan je e-mail of vice-versa.

Waar kan ik het verbruik inzien?
Dit kan in accountbeheer -> diskruimte. Hier zie je de diskmeters voor zowel de hosting als je e-mail. Daarnaast kan je in de webmail het verbruik van je mail quota inzien in de diskmeter links onderin.

afbeelding
Afbeelding: Diskmeter in accountbeheer

Wil je per map in de webmail weten wat het verbruik is, kan je naar instellingen > mappen gaan. Klik op de map en dan op de tab "Informatie". Hier kan je dan de grootte van de map laten berekenen.

afbeelding
Afbeelding: Webmail bereken map grootte

Hoe krijg ik snel wat ruimte vrij?
Een van de snelste (en makkelijkste) dingen die je kan doen om even wat mail ruimte vrij te maken, is het legen van je spambox en de prullebak. In de webmail kan je dit doen door in het mappenoverzicht rechts te klikken op de spambox en dan in het popup venstertje te klikken op 'legen'

afbeelding
Afbeelding: Spambox legen

Idem voor de prullebak:

afbeelding
Afbeelding: Prullebak legen

Een andere manier om snel wat ruimte vrij te maken is door e-mail met grote attachments te verwijderen. In de webmail kan je op de kolom naam 'grootte' klikken om berichten te sorteren (oplopen of aflopend met nog een klik) op de ruimte die ze innemen in een mailbox:

afbeelding
Afbeelding: Grootste berichten eerst

Hoe kan ik hele mappen verwijderen?
Dit gaat via Instellingen > Tabblad mappen > Selecteer de map die je wilt verwijderen (door hem aan te klikken, niet met het vinkje) en klik onderin op het tandwieltje > kies verwijder.

DDS Webmail
Afbeelding: Map verwijderen.

Moet ik nu echt oude e-mail weggooien?
Nee hoor, dat hoeft zeker niet! Je kan ook je DDS mail account instellen (als IMAP account) in een e-mail programma zoals bijvoorbeeld Thunderbird of Outlook. En dan de mail van de server verplaatsen (downloaden) naar een map op je eigen computer. Dit noemen we 'lokaal-archiveren'. Zie hieronder voor instructies hoe dit werkt in de diverse e-mail programma's.

Lokaal archiveren met Thunderbird
..... 2do screenshots maken

Lokaal archiveren met Outlook
.... 2do: screenshot maken.

Lokaal archiveren met Apple Mail
.... 2do: screenshot maken

Online archiveren naar een andere DDS mailbox


Expert-Tip: Import/Export plugin voor Thunderbird
.... 2do screenshots maken

Expert-Tip: Mail tussen imap accounts verplaatsen via de shell server.
.... 2do: uitwerken imap-sync via shell.

 

Alle prijzen inclusief 21% btw, algemene voorwaarden, contact, rechten DDS©