DDS.NL Basispakket ADSL Producten Login Helpdesk
Helpdesk Contact Instellingen Aanmelden

 

Pas op met spyware

Persoonlijke gegevens zoals bijvoorbeeld je surf of aankoop gedrag op internet, zijn voor adverteerders en marketeers veel geld waard. Vooral als deze gegevens gekoppeld kunnen worden aan bijvoorbeeld je e-mail adres of n.a.w. gegevens. Daarom moet je altijd goed opletten als je gegevens achterlaat in formulieren op websites.

Stel jezelf daarom altijd de volgende vragen voordat je informatie over jezelf afstaat aan een persoon of bedrijf:

  • Heeft deze partij een privacy verklaring? En zo ja, beschrijft die verklaring duidelijk wat er met je gegevens gebeurt? Leeft de partij ook de Wet Bescherming Persoonsgegevens na?.
  • Is het doel waarvoor de gegevens opgevraagd worden duidelijk en worden alleen die gegevens gevraagd die voor dit doel noodzakelijk zijn?
  • Is het een betrouwbare partij en is die partij ook via andere kanalen te benaderen voor extra informatie. (telefoon, post of fax?)
  • Is het echt noodzakelijk je e-mailadres achter te laten? Het is aan te raden extra zorgvuldig met je e-mail adres om te gaan. Komt je e-mailadres in meerder (adverteerders) bestanden voor, dan neemt de kans op spam of het misbruik van je e-mail adres voor ongewenste activiteiten toe.


Misbruik
Dit word over het algemeen gezien als misbruik van persoonlijke gegevens:

  • Het op illegale wijze verzamelen en gebruiken van persoonlijke gegevens
  • Het gebruiken van adresgegevens of informatie over persoonlijke voorkeuren voor andere doeleinden dan waarvoor die gegevens zijn afgestaan;
  • Het gebruiken van persoonlijke gegevens voor illegale of ongewenste activiteiten.


Spyware
Er zijn helaas vele manieren ontwikkeld om (legaal en illegaal) allerlei gegevens van de argeloze surfer te onttrekken. Methodes variërend van simpele 'cookies' tot complexe programma's die het 0n-line gedrag van consumenten monitoren, bestuderen, en (ongevraagd) doorsturen naar derden.

Deze categorie software noemen we 'spyware'. Spyware word meestal geïnstalleerd op je computer, samen met andere software. Je download bijvoorbeeld het file-sharing programma Kazaa, en krijgt er ongevraagd een aantal spyware programma's bij. In principe worden deze extra programma's dus zonder jouw weten en toestemming geïnstalleerd.

Een aantal bekende spyware programma's zijn: Gator, Browseraid en Xupiter. Hier een korte beschrijving van wat het spyware programma 'Gator' bijvoorbeeld doet:

"Gator tracks the sites that users visit and forwards that data back to the company's servers. Gator sells the use of this information to advertisers who can purchase the opportunity to make ads pop up at certain moments, such as when specific words appear on a screen. It also lets companies launch a pop-up ad when users visit a competitor's Web site." (...)


Spyware voorkomen
Pas op met het installeren van programma's! als je een software programma niet vertrouwd, doe dan eerst wat research op websites die overzichten geven. Een voorbeeld hiervan is spywareguide.com Hier kun je ook een online spyware scanner uitvoeren.

Veel spyware komt in de vorm van activeX programma's. activeX is een programmeer taal waarmee je extra functionaliteit aan de internet explorer browser kunt geven. (denk bijv. aan extra toolbars) ActiveX word echter vaak misbruikt. Voordat een extern programma kan starten in je browser, krijg je meestal eerst een beveiligings waarschuwing:


Waarchuwing voor het uitvoeren van een applicatie vanuit een webpagina

Let altijd op als je dit scherm ziet! Geef alleen toestemming aan software die je kent, en waarvan je de bron vertrouwt!. je kunt het uitvoeren van programma's vanaf webpagina's ook helemaal uitzetten onder Extra > opties > beveiliging. Let er dan wel op dat sommige sites die wel legitiem zijn het ook niet meer doen (zoals bijv. Windows update).

Tip: gebruik in plaats van de internet explorer een andere browser
Het is algemeen bekend dat de beveiliging van de standaard microsoft internet software ontoereikend is. De Internet explorer als standaard browser wordt door velen afgeraden. Er zijn genoeg alternatieve browsers, zoals bijvoorbeeld Mozilla Firefox die je gratis kunt gebruiken, en die een stuk veiliger zijn.

Spyware blokkeren en verwijderen
Spyware verstopt zich meestal diep in je computer, en blijft altijd draaien, ook al gebruik je de software waar mee het binnen was gekomen niet meer. Spyware laat zich tevens meestal zeer moeilijk, of niet verwijderen. Vandaar dat het onderscheid tussen virussen en spyware soms moeilijk te maken is.

Met het gratis programma add-aware van lavasoft kun je echter de meeste spyware detecteren en verwijderen. Add aware kun je gratis downloaden op de site van lavasoft. Let er wel op dat er telkens nieuwe spyware bijkomt, en dat je add-aware dus net zoals je virus scanner regelmatig dient te updaten.


Spyware verwijderen met add-aware van lavasoft

Spyware stuurt de verzamelde gegevens regelmatig het internet op, en wordt dus meestal ontdekt en tegengehouden als je een firewall gebruikt (bijv. zone-alarm). Toch zijn er nog technieken ontwikkeld door de producenten van spyware, om de firewall te omzeilen.

 

Alle prijzen inclusief 21% btw, algemene voorwaarden, contact, rechten DDS©